Úvod / Články / Kompozícia vône
Tlačiť

Kompozícia vône

Všetci máme svoju obľúbenú vôňu. Keď sa nás na ňu niekto spýta, len zriedka sme mu schopní dať jednoslovnú odpoveď. Zväčša použijeme množstvo prívlastkov ako napríklad „sladko, trochu ovocne, sviežo a mierne korenisto“.

Kompozícia vône

Vôňa parfému je tvorená zmesou rôznych aróm zachytených našim čuchom. Za zrodom vône každého parfému stojí chémia a chemické reakcie. Vďaka týmto reakciám, sa každá vôňa dynamicky mení a vyvíja v závislosti od času. Preto parfém, ktorý ste si naniesli ráno a voňal sviežimi pomarančmi, vám počas cesty do práce pripomenie sladké konvalinky a k večeru vás upokojí vôňou orientálnych vonných drievok.
Napriek tomu, že existuje mnoho rozdielnych parfémov a mnoho rozdielov medzi ich vôňami, majú všetky niečo spoločné. Kompozíciu ich vône. Tá sa často zobrazuje v tvare pyramídy, pričom vrchol tvorí vôňa s najkratším časom pôsobenia a základ zasa tá s najdlhším.

Každá vôňa je tvorená z troch základných stavebných blokov nazývaných noty/tóny (z anglického notes). Tóny sú tvorené rozmanitými prírodnými i syntetickými esenciálnymi olejmi, živicami a rozpúšťadlami. Tieto rozličné chemikálie sa navzájom kombinujú až vytvoria tri štádia, ktoré sú definované nestabilitou zložiek parfému a rýchlosťou akou sa tieto rozptyľujú na vzduchu.
Najkratšie štádium sa volá hlava. Spravidla trvá okolo 5 až 10 minút. Je to vôňa, ktorú ucítite ako prvú, hneď po nanesení parfému. Často ju tvoria čerstvé, ľahké a hlavne dobre známe arómy ako napríklad vôňa citrusových plodov, bergamotu alebo ovocia. Toto štádium má za úlohu zaujať a zachytiť našu pozornosť.
Srdce je druhé štádium vône, nazývané taktiež aj buket. V tomto stupni vývoja, reagujú zložky parfému na unikátnu chemickú stopu našej pokožky. Srdce sa plne vyvinie asi tak do 20-tich minút po aplikácii parfému. Je telom vône, dodáva jej plnosť a bohatosť. Najčastejšie ho tvoria teplé vône kvetov, byliniek či korenín ako klinček, muškátový orech či ylang-ylang. V tejto časti vývoja vône sa parfumér snaží dostať čo najviac z parfému von, poslať to do sveta ako svoj odkaz. Keď vám niekto povie, že pekne voniate a spýta sa na značku vášho parfému, s najväčšou pravdepodobnosťou privoniava práve k tomuto štádiu vône. Posledné, finálne štádium, ktoré vám odhalí ako bude parfém na vašej pokožke voňať po zbytok jeho pôsobenia, sa volá základ. Dostaví sa po vyprchaní aróm zo srdca parfému a je to takpovediac „vôňa pre vás“. Je ako jemný závoj na vašej pokožke, nie je tak radiálna a zväčša pôsobí upokojujúco a relaxačne. Základ môže byť tvorený buď drevnými alebo živočíšnymi elementmi, v závislosti od povahy parfému. Medzi drevné patria napríklad santal, cédrová drevo, škorica či pačuli a medzi živočíšne kumarín, pižmo alebo koža.
Hlava, srdce, základ, tieto tri tóny tvoria kompozíciu vône každého parfému. Predstavte si však, že sa vám vôňa rozbije na tri rozličné časti, ktoré nemajú nič spoločné. Azda len tú bolesť hlavy a otrávenie, ktoré vám spôsobia. Pre zabezpečenie ľahkého a harmonického prechodu vône všetkými troma štádiami, sa používajú takzvané fixatívy alebo tiež „mosty“ (z anglického bridges). Často sú to plné, veľmi špecifické a intenzívne vône ako napríklad vanilka alebo levanduľa. Pridávajú sa však v minimálnych množstvách aby neprebili pôvodný zámer.
Tak ako je človek špecifický jedinec, tak i vône majú svoje špecifiká. Na rôznych ľudí môžu tie isté vône pôsobiť rôzne. Vône ovplyvňujú naše nálady, môžu pôsobiť pozitívne, upokojujúco, stimulačne ale taktiež negatívne. Môže nám spôsobiť bolesť hlavy, vyvolať pocit nevoľnosti alebo len jednoducho sú nám nepríjemné či nudné. Preto je dobré pri výbere parfému sa neunáhliť a zvoliť ten, ktorý vám, typu vašej pokožky, vašej nálade a osobnosti pristane najviac.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Vybrané články

Kompozícia vône

Kompozícia vône

Všetci máme svoju obľúbenú vôňu. Keď sa nás na ňu niekto spýta, len zriedka sme mu schopní dať jednoslovnú…

Materiály esenciálnych olejov

Materiály esenciálnych olejov

Materiály použité na extrakciu vonných olejov môžu byť rastlinného, živočíšneho alebo syntetického pôvodu.…

Typ vône

Typ vône

V súčasnosti ja na trhu nespočetné množstvo vôní a parfémov. Keby sa pri ich výbere máme spoliehať len na klasický…

Metódy výroby parfému

Metódy výroby parfému

Na počiatku zrodu každého originálneho parfému je „veľký nos“. Tak sa nazývajú profesionálni parfuméri s neobyčajnou…